




 
 

Comhairle Contae Chorcaí 
    Cork County Council 
 
Planning and Development Directorate  
Section 5 – Application for Declaration of Exemption Certificate 
 

 

Ref: D/263/23 – Section 5 Declaration 

Name: Corroon Architectural Consultants, on behalf of Thomas Corroon.  

Development:  Demolition of a single storey building of 4.92 sq. m at the rear of the existing dwelling 
house and construction of a 39.39 sq.m single storey extension to the rear of the existing dwelling 
house, to install 3 no. roof windows on the rear elevation of the existing roof with alterations and all 
associated site and ancillary works.  

Address: 51, Beecher St, Mallow, Co. Cork 

No. 51 Beecher St, is a single storey terraced dwelling, located in Lackanalooha, to the north-west of 
Mallow town centre. It is stated that the dwelling is in a derelict condition and is registered on the 
derelict properties register. It is intended that the dwelling will be refurbished and extended for 
habitable residential use.  

 

Fig.1: Subject Site Location 

 

 

 

 

 

 



 
 

 

Fig. 2: Subject Property 

Planning History: 

07/55075 – Tim O’Callaghan - demolition of existing dwelling house and the construction of a 
commercial unit on the ground floor with a 2 bed apartment over – Granted.  

Question subject of the Section 5:  

On the basis of the information submitted the question to be addressed under this request is as follows:  

Whether the demolition of a single storey building of 4.92 sq. m at the rear of the existing dwelling 
house and construction of a 39.39 sq.m single storey extension to the rear of the existing dwelling 
house, to install 3 no. roof windows on the rear elevation of the existing roof with alterations and all 
associated site and ancillary works is exempted development? 

Legislative Context: 

Planning and Development Act 2000 (as amended) 

Section 3(1) of the Act states ‘development’ means: 

“In this Act, except where the context otherwise requires, "development" means— (a) the 
carrying out of any works in, on, over or under land, or the making of any material change in 
the use of any land or structures situated on land, or (b) development within the meaning of 
Part XXI (inserted by section 171 of the Maritime Area Planning Act 2021)” 

Section 2 of the Act defines ‘works’ as: 
 
“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal and, in relation to a protected structure or proposed protected structure, includes any 
act or operation involving the application or removal of plaster, paint, wallpaper, tiles or other material 
to or from the surfaces of the interior or exterior of a structure 



 
 

Section 4 of the Act sets out the types of works that while considered 'development', can be considered 
'exempted development' for the purposes of the Act. 

Section 4(1)(h) of the Planning and Development Act 2000 (as amended) provides an exempted 
development provision for: 

“development consisting of the carrying out of works for the maintenance, improvement or other 
alterations of any structure, being works which affect only the interior of the structure or which do not 
materially affect the external appearance of the structure so as to render the appearance inconsistent 
with the character of the structure or of neighbouring structures.” 

Planning and Development Regulations 2001 (as amended) 

Schedule 2 Part 1  

Class 1 – Development within the curtilage of a house 

Column 1 Description of Development Column 2 Conditions and Limitations 
The extension of a house, by the construction or 
erection of an extension (including a 
conservatory) to the rear of the house or by the 
conversion for use as part of the house of any 
garage, store, 

1.  
(a) Where the house has not been 

extended previously, the floor area of 
any such extension shall not exceed 40 
square metres. 

(b) Subject to paragraph (a), where the 
house is terraced or semi-detached, the 
floor area of any extension above 
ground level shall not exceed 12 square 
metres.  

(c) Subject to paragraph (a), where the 
house is detached, the floor area of any 
extension above ground level shall not 
exceed 20 square metres.  

 
2.  
(a) Where the house has been extended 

previously, the floor area of any such 
extension, taken together with the floor 
area of any previous extension or 
extensions constructed or erected after 
1 October 1964, including those for 
which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 40 square 
metres. 

(b) Subject to paragraph (a), where the 
house is terraced or semi-detached and 
has been extended previously, the floor 
area of any extension above ground level 
taken together with the floor area of any 
previous extension or extensions above 
ground level constructed or erected 
after 1 October 1964, including those for 
which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 12 square 
metres.  



 
 

(c) Subject to paragraph (a), where the 
house is detached and has been 
extended previously, the floor area of 
any extension above ground level, taken 
together with the floor area of any 
previous extension or extensions above 
ground level constructed or erected 
after 1 October 1964, including those for 
which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 20 square 
metres. 
 

3. Any above ground floor extension shall 
be a distance of not less than 2 metres 
from any party boundary.  

 
4.  
(a) Where the rear wall of the house does 

not include a gable, the height of the 
walls of any such extension shall not 
exceed the height of the rear wall of the 
house.  

(b) Where the rear wall of the house 
includes a gable, the height of the walls 
of any such extension shall not exceed 
the height of the side walls of the house. 

(c) The height of the highest part of the roof 
of any such extension shall not exceed, 
in the case of a flat roofed extension, the 
height of the eaves or parapet, as may be 
appropriate, or, in any other case, shall 
not exceed the height of the highest part 
of the roof of the dwelling. 

 
5.  

The construction or erection of any such 
extension to the rear of the house shall not 
reduce the area of private open space, reserved 
exclusively for the use of the occupants of the 
house, to the rear of the house to less than 25 
square metres.  
 

6.  
(a) Any window proposed at ground level in 

any such extension shall not be less than 
1 metre from the boundary it faces.  

(b) Any window proposed above ground 
level in any such extension shall not be 
less than 11 metres from the boundary it 
faces. 



 
 

(c) Where the house is detached and the 
floor area of the extension above ground 
level exceeds 12 square metres, any 
window proposed at above ground level 
shall not be less than 11 metres from the 
boundary it faces 

 
 3.  

 

Class 50 –  

Column 1 Description of Development Column 2 Conditions and Limitations 
(a) The demolition of a building, or buildings, 
within the curtilage of—  
(i) a house,  
(ii) an industrial building,  
(iii) a business premises, or  
(iv) a farmyard complex 

1. No such building or buildings shall abut 
on another building in separate 
ownership.  

2. The cumulative floor area of any such 
building, or buildings, shall not exceed: 
(a) in the case of a building, or buildings 
within the curtilage of a house, 40 
square metres, and (b) in all other cases, 
100 square metres. 3. No such 
demolition shall be carried out to 
facilitate development of any class 
prescribed for the purposes of section 
176 of the Act. 

 

Article 6 states:- (1) Subject to Article 9, development of a class specified in column 1 part 1 of schedule 
2 shall be exempted development for the purposes of the Act, provided that such development 
complies with the conditions and limitations specified in column 2 of the said part 1 opposite the 
mention of that class in the said column 1.  

The proposal consists of internal and external alterations to the building. Therefore, Section 4 of the 
Planning and Development Act 2000 (as amended) is also relevant to the assessment of this Section 5 
Declaration. 

Assessment  

I note the details and drawings submitted as part of the application.  



 
 

 

Fig. 3: Submitted Drawings 

 

• Development? 

Having regard to the nature of the proposed works, and the broad definition of works set out in Section 
2(1) and 3(1) of the Act it is considered that the proposal does constitute ‘works’ and therefore the 
proposals do constitute ‘development’ for planning purposes.  

The key question therefore is whether the proposal is or is not exempted development. 

• “Is or is not exempted development?” 

Whether the demolition of a single storey building of 4.92 sq. m at the rear of the existing dwelling 
house and construction of a 39.39 sq.m single storey extension to the rear of the existing dwelling 
house, to install 3 no. roof windows on the rear elevation of the existing roof with alterations and all 
associated site and ancillary works is exempted development? 

The internal changes/works would be exempt under section 4(1)(h) as they only affect the interior of 
the structure.  

The associated external changes to the property comprise: 

1) demolition of a single storey building of 4.92 sq. m at the rear of the existing dwelling house 

2) construction of a 39.39 sq.m single storey extension to the rear of the existing dwelling house  

3) to install 3 no. roof windows on the rear elevation of the existing roof 



 
 

The proposed demolition involves a building which abuts another building in separate ownership and 
therefore would appear to not meet the conditions and limitations of Class 50.  

The proposed single storey extension to the rear is stated to be 39.39 sq.m. However, this calculation 
does not appear to have taken into account the new extension to accommodate the proposed 
bathroom. I also note that it appears that the existing kitchen extension is being considered as part of 
the dwelling (accordingly that it was constructed pre 1st October 1964 - there is no evidence to suggest 
same).  

Even if one was to consider the existing kitchen extension as pre-1964, the proposed new extension 
would appear to be in excess of 40 sq.m. as the regulations do not provide for an allowance for the 
buildings to be demolished and this new building to accommodate bathroom needs to be factored into 
the calculation of the 40 sq.m. Therefore, based on the information submitted the proposed extension 
would exceed 40 sq. m.   

The proposal would need revision to benefit from the exemptions under Class 1.   

The installation of 3 no. roof windows on the rear elevation to provide light to ground floor 
kitchen/dining room and a storeroom would be exempted development.  

Environmental Impact Assessment (EIA) and Appropriate Assessment (AA) 

Notwithstanding any exemptions within the regulations, Section 4(4) of the Act states that: 

“development shall not be exempted development if an environmental impact assessment or an 
appropriate assessment of the development is required”. 
 
In terms of EIA and Appropriate Assessment, the nature and scale of works are unlikely to have had a 
significant effect on the environment or on designated sites. On this basis it is considered that the 
development does not fall within the scope of Section 4(4) of the Act.  

The development would not require EIA.  

Recommendation 

The demolition of a single storey building of 4.92 sq. m at the rear of the existing dwelling house is 
NOT exempted development. 

The construction of the single storey extension to the rear of the existing dwelling house is NOT 
exempted development.  

The installation of 3 no. roof windows on the rear elevation of the existing roof and the proposed 
internal alterations is exempted development.  

 

 
_____________ 
J. Tierney 
Executive Planner  
09/08/2023 
 
 



 
 

 

 
_________________ 
S. McDonnell 
A/Senior Executive Planner 
09/08/2023 
 
 
 
 


































