




D/282/23 – Section 5 Declaration 
 

1. Introduction  
A Section 5 declaration is sought by SM Building Consultancy on behalf of Odyssey 
Social Care Ltd in respect of change of use of a residential property to a residential 
care facility for children at risk, including those with learning difficulties at Ballybrack, 
Glenville, Co. Cork, T56 E062.  
 
2. Site and Project Description  
The site is located in the townland of Ballybrack, c. 2km to the southwest of 
Glenville. The site comprises a detached dwelling and garage with large residential 
curtilage. The site is accessed off the L6142. The dwelling is mostly screened from 
view from the public road by a mature roadside boundary hedge.  
 
The proposal relates to the change of use of a residential property to a residential 
care facility for children at risk including those with learning difficulties. The applicant 
indicates that the number of residents will not exceed 6 and the number of carers will 
not exceed 2.  
 
3. Question subject of the Section 5 
On the basis of the information submitted the question to be addressed under this 
request is as follows:  
 
“Whether or not the change of use of a residential property to a residential care 
facility for children at risk, including those with learning difficulties is or is not 
development and is or is not exempted development”.  
 
4. Planning History 

 
 
The following planning history pertains to the subject site:  
 
Planning Ref. Development Description Decision 
03/1983 Dwellinghouse and bio filtration unit (Kay O’Toole) Refused  
04/1635 Dwellinghouse and biofiltration unit (Kay O’Toole) Conditional 
 



5. Relevant Planning Legislation 
Planning and Development Act 2000 (as amended) 
Section 2 (1) of the Planning and Development Act 2000 (as amended) states:  
 
In this Act, except where the context otherwise requires – 

 
“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, 
extension, alteration, repair or renewal and, in relation to a protected structure 
or proposed protected structure, includes any act or operation involving the 
application or removal of plaster, paint, wallpaper, tiles or other material to or 
from the surfaces of the interior or exterior of a structure. 

 
Section 3 (1) of the Planning and Development Act 2000 (as amended) states:  
 
In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the 
carrying out of any works on, in, over or under land or the making of any material 
change in the use of any structures or other land. 
 
Section 4 (4) of the Planning and Development Act 2000 (as amended) states: 
 
Notwithstanding paragraphs (a), (i), (ia) and (l) of subsection (1) and any regulations 
under subsection (2), development shall not be exempted development if an 
environmental impact assessment or an appropriate assessment of the development 
is required. 
 
Planning and Development Regulations 2001 (as amended)  
Article 6 (1) of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended) 
states: 
 
Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of 
Schedule 2 shall be exempted development for the purposes of the Act, provided 
that such development complies with the conditions and limitations specified in 
column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that class in the said column 1. 
 
Article 9 (1) (a) of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended) 
states:  
 
Development to which article 6 relates shall not be exempted development for the 
purposes of the Act— 
 

(a) if the carrying out of such development would— 
 

(viiB) comprise development in relation to which a planning authority or An 
Bord Pleanála is the competent authority in relation to appropriate 
assessment and the development would require an appropriate assessment 
because it would be likely to have a significant effect on the integrity of a 
European site, 

 
Class 14, Part 1, Schedule 2:  
 



Development constisting of a change of use –  
 
(f) from use as a house, to use as a residence for persons with an intellectual or 
physical disability or mental illness and persons providing care for such persons.  
 
Provided  
 
The number of persons with an intellecutal or physical disability or a mental illness 
living in any such residence shall not exceed 6 and the number of resident carers 
shall not exceed 2.  
 
6. Consultees  
None requested.  
  
7. Assessment  
Is the proposal development?  
It is considered that the proposal comes within the meaning of ‘development’ in 
accordance with Section 3 of the Planning and Development Act 2000 (as 
amended). The question at issue, therefore, is whether the development is or is not 
exempted development.  
 
Is the proposal exempted development?  
Class 14 (f), Part 1, Schedule 2 of the Planning and Development Regulations 2001 
(as amended) allows for the change of use of a house to use as a residence for 
persons with an intellectual or physical disability or mental illness and persons 
providing care for such persons provided the number of persons living in any such 
residence shall not exceed 6 and the number of carers shall not exceed 2.  
 
The applicant indicates that the house will be used to provide a residential care 
facility for children at risk including those with learning difficulties. It is noted that this 
is a 4-bedroom dwelling. The applicant confirms that the number of residents will not 
exceed 6 and the number of carers will not exceed 2.  
 
An Appropriate Assessment would not be required for this development.  
 
On this basis it is considered that the proposal comprises development and is 
exempted development.  
 
Having regard to the drawings associated with 04/1635 and the drawings submitted 
with this Declaration and having carried out a site visit it is noted that the dwelling 
has been extended at ground floor to the rear. The extensions appear to be less than 
40 sq. m and as such are likely to be exempt development having regard to Class 1, 
Part 1, Schedule 2 of the Planning and Development Regulations 2001 (as 
amended). It is also noted that the dormer design differs from the permitted 
development, but this is considered to be a minor non-material change to the overall 
permitted development.  
 
9. Recommendation 
A question has arisen as to whether: 
 



“the change of use of a residential property to a residential care facility for children at 
risk, including those with learning difficulties where the number of residents will not 
exceed 6 and the number of carers will not exceed 2” 
 
at Ballybrack, Glenville, Co. Cork, T56 E062, is or is not development and is or is not 
exempted development”.  
 
The Planning Authority, in considering this Section 5, had regard to:  

a) The particulars received by the Planning Authority on 22nd September 2023; 
b) Sections 2, 3, 4 and 5 of the Planning and Development Act 2000 (as 

amended); and 
c) Article 6 and 9 of the Planning and Development Regulations 2001 (as 

amended); and  
d) Class14 (f) of Part 1, Schedule 2 of the Planning and Development 

Regulations 2001 (as amended); and  
 
The Planning Authority has concluded that the change of use of a residential 
property to a residential care facility for children at risk, including those with learning 
difficulties where the number of residents will not exceed 6 and the number of carers 
will not exceed 2 is development and is exempted development.  
 

 
________________ 
Marie Down  
Executive Planner  
11/10/2023 




























