






D/304/23 – Section 5 Declaration 

A Section 5 declaration is sought by Medco Ltd on behalf of National Broadband Ireland, at 
Gurteenroe, Macroom, Co. Cork for the installation of communication apparatus. 

 

 
Figure 1 Subject site location 

 
Figure 2 View of the existing warehousing unit on site 

Site 
loca�on  



 

Question subject of the Section 5 

On the basis of the information submitted the question to be addressed under this request is as 
follows:  

“Whether the installation of electronic communications apparatus/development on behalf of the 
National Broadband Ireland is exempt and is or is not exempted development. 

The development includes: 

 The erection of a 3m * 3m painted green cabinet located on the eastern side of Medco Ltd, on disused 
open land.  

Proposed green mesh fence to replace existing wire and concrete post.  

Ducting, cabling, earth pits, cabinets, chamber, mini pillar and all ancillary development 

Access to the site is via a 1m wide steel mesh gate 

 

Recent Planning History  

08/54028 Permission granted to Medco Ltd for an Extension to building for use as a store. 

 

 

1. STATUTORY PROVISIONS 
 
The following statutory provisions are relevant to this referral case; 
 
Planning and Development Act 2000, as amended  
 
Section 2(1) states as follows:- 
“In this Act, except where the context otherwise requires – ‘development’ has the meaning assigned 
to it by Section 3 …” 
 
Section 3 (1) states as follows:- 
“In this Act, ’development’ means, except where the context otherwise requires, the carrying out of 
works on, in, over or under land or the making of any material change in the use of any structures or 
other land.” 
 
Section 4(1) identifies what may be considered as exempted development for the purposes of the Act, 
and Section 4(2) of the Act provides that the Minister, by regulations, provide for any class of 
development to be exempted development. The principal regulations made under this provision are 
the Planning and Development Regulations, 2001.  
 
Planning and Development Regulations, 2001 as amended 
Article 6(1) of the Planning & Development Regulations, 2001 as amended states as follows:-  
“Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall be 
exempted development for the purposes of the Act, provided that such development complies with 
the conditions and limitations specified in column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that 
class in the said column 1.”  



 
Article 9(1) of the Planning & Development Regulations, 2001 as amended, provides a number of 
scenarios whereby development to which article 6 relates shall not be exempted development for the 
purposes of the Act. 

CLASS 9 The construc�on, erec�on, renewal or replacement, other than within or bounding the 
cur�lage of a house, of any gate or gateway 

The height of any such structure shall not exceed 2 metres. 

Class 11 

CLASS 11 The construc�on, erec�on, lowering, repair or replacement, other than within or bounding 
the cur�lage of a house, of – (a) any fence (not being a hoarding or sheet metal fence), or (b) any wall 
of brick, stone, blocks with decora�ve finish, other concrete blocks or mass concrete. 

Condi�ons/Limita�ons 

1. The height of any new structure shall not exceed 1.2 metres or the height of the structure being 
replaced, whichever is the greater, and in any event shall not exceed 2 metres. 

 2. Every wall, other than a dry or natural stone wall, constructed or erected bounding a road shall be 
capped and the face of any wall of concrete or concrete blocks (other than blocks of a decora�ve finish) 
which will be visible from any road, path or public area, including a public open space, shall be 
rendered or plastered 

 

CLASS 31  
The carrying out by a statutory undertaker authorised to provide a telecommunica�ons service of 
development consis�ng of the provision of—  
(a) underground telecommunica�ons structures or other underground telecommunica�ons works 
(including the laying of mains and cables and the installa�on underground of any apparatus or 
equipment),  
 
(b) overhead telecommunica�ons including the erec�on of poles or other support structures or the 
use of exis�ng poles or other support structures, 
(bb) The atachment to a pole or other support structure referred to in paragraph (b) above of any 
bracket, clamp or other fixture required for the carrying or support of any cable (including fibre op�c 
cable), wire, tube, pipe, duct or similar thing, or required for the carrying or support of any device 
containing any such cable, wire, tube, pipe, duct or similar thing, and the atachment to such fixture 
of— (i) any cable (including fibre op�c cable), wire, tube, pipe, duct or similar thing (including its casing 
or coa�ng) or any device containing any of the foregoing, (ii) any other equipment or apparatus used 
for telecommunica�ons purposes, which is exempted development for the purposes of Ar�cle 6 and 
this Class, (bbb) the atachment to any cable (including fibre op�c cable), wire, tube, pipe, duct or 
similar thing of any device containing any such cable, wire, tube, pipe, duct or similar thing,  
(c) telephone kiosks or other telephone facili�es in a public place not being on, over or along a public 
road, 
 
(d) equipment for transmi�ng or receiving signals from satellites in space, 
 
(e) permanent telecommunica�ons exchange and radio sta�on containers, including containers for 
electronic equipment required for transmi�ng, receiving and processing telecoms data for both 
wireless or wired networks, 
 



(f) cabinets forming part of a telecommunica�ons system, 
the atachment of addi�onal antennae to an exis�ng antenna support structure, 
 
(g) transportable radio installa�on, 
 
(h) the atachment of addi�onal antennae to an exis�ng antenna support structure 
 
(i) antennae for high capacity transmission links by way of atachment to exis�ng high capacity 
antennae support structures, 
 
(j) an antenna support structure in place of an exis�ng antenna support structure, 
 
(k) antennae, including small cell antennae, atached to the following exis�ng structures— (i) public or 
commercial buildings (other than educa�on facili�es, childcare facili�es or hospitals) by way of 
atachment to roofs, facades, chimneys, chimney pots or vent pipes; (ii) electricity pylons; (iii) 
agricultural storage buildings; (iv) water towers. 
 
(l) small cell antennae atached to the following exis�ng structures– (i) electricity poles, telegraph 
poles, lamp posts, ligh�ng structures, flag poles, CCTV poles; (ii) phone kiosks and bus shelters. 
 
Condi�ons and Limita�ons referring to 31 a  

1.  Poles or other support structures carrying overhead lines shall not exceed 12 metres in height.  
2. Poles or other support structures carrying other equipment shall not exceed 12 metres in height and 
0.6 metres in diameter measured at the widest point, where “other equipment” means 2 transmi�ng 
or receiving dishes (the diameter of which shall not exceed 0.6 metres), or 1 panel antenna (the 
dimensions of which shall not exceed 0.85 metres in length x 0.65 metres in width x 0.2 metres in depth) 
used for the provision of a specific telecommunica�ons service and the provision of which would 
otherwise require an addi�onal pole route carrying overhead wires.  

3. Where a pole or poles or other support structures carry radio transmi�ng or receiving apparatus, the 
field strength of the non-ionising radia�on emissions from that installa�on shall not exceed the limits 
specified by the Director of Telecommunica�ons Regula�on. 

 
Condi�on/Limita�ons referring to 31 e 

1.The equipment housed in the container shall be used exclusively for the purposes of concentrating and 
re-routing calls or for transmitting, receiving and processing telecoms data for both wireless or wired 
networks and the container shall not have attached to it or within it, whether visible or not, any antennae 
for the direct transmission or reception of mobile telephony or other telecommunications signals in such 
a way that the container would act as an antennae support structure. 

 2. No such container shall exceed 10 metres in length, 3 metres in width or 3 metres in height. 
 3. No such container shall be situated within 10 metres of the curtilage of a house save with the consent 
in writing of the owner or occupier thereof, or within 10 metres of the window of a workroom of any other 
structure.  
4. The field strength of the non-ionising radiation emissions from the radio station container shall not 
exceed the limits specified by the Director of Telecommunications Regulation. 
 
Condi�on/Limita�ons referring to 31 f 
 
The volume above the ground-level of any such cabinet shall not exceed 2 cubic metres measured 
externally. 
 



Assessment  
I note the details and drawings submitted as part of the application.  
 
I inspected the site on the 11.12.2023. The site is occupied by a warehouse unit operated by Medco Ltd 
which supply health uniforms. The proposed telecommunications cabinet is proposed to the east of the 
warehouse. I note there are two esb poles north east of the boundary fence to be replaced.  
 
No report received from the Area Engineer. 
 
The works proposed are considered ‘development’ in accordance with Section 3 (1) of the Planning and 
Development Act, 2000.  
 
The submitted development proposals contend that the works proposed fall under Class 11 and Class 31, 
(a)(e) and (f) of Schedule 2, Part 1 Exempt Development of the Planning and Development Regulations 
2001, as amended. 
 
 I have reviewed the development proposals in relation to exemptions as provided in the Planning and 
Development Regulations 2001, as amended and would contend the following: 
 

• The erection of the cabinet is in accordance with the conditions and limitations of Class 31 (e ) as 
the statutory undertaker, National Broadband of Ireland have stated that the cabinet is for the 
purpose of transmitting, receiving and processing of telecom data for a wired network, the 
proposed cabin is 3m high x3m wide x 3m long, consent from the landowner is provided to locate 
the cabinet within 10m of the existing unit and it is stated that the field strength of the non-
ionising radia�on emissions from the radio sta�on container will not exceed the limits specified 
by the Director of Telecommunica�ons Regula�on. 

 
• The cabinets, chambers, mini pillars are considered to fall within the scope of Class 31 (f) as the 

volume above the ground-level of any such cabinet shall not exceed 2 cubic metres measured 
externally. 

 
• The duc�ng, cabling and earth pits are considered to comply with Class 31 (a) which refers to the 

provision of ‘(a) underground telecommunications structures or other underground 
telecommunications works (including the laying of mains and cables and the installation 
underground of any apparatus or equipment). There are no relevant limita�ons to this exemp�on.  

 
• The proposed green mesh fence of 1.2m complies with Class 11 which refers to the construction, 

erection, lowering, repair or replacement, other than within or bounding the curtilage of a house, 
of – (a) any fence (not being a hoarding or sheet metal fence), or (b) any wall of brick, stone, blocks 
with decorative finish, other concrete blocks or mass concrete., where the limita�on of 1.2m for a 
replacement fence is being complied with.   

 
• The erec�on of the access gate within the proposed green mesh fencing is considered to comply 

with Class 9 which refers to the construction, erection, renewal or replacement, other than within 
or bounding the curtilage of a house, of any gate or gateway. The proposed access gate is to 
maintain the height of the new fence, at 1.2m so is complaint with the limita�on of the exemp�on 
which refers to 2m. 

 
Conclusion  



WHEREAS a question has arisen as to Whether the installation of electronic communications 
apparatus/development on behalf of the National Broadband Ireland is exempt and is or is not exempted 
development: 
AND WHEREAS Cork County Council, in considering this referral, had regard particularly to – 

 
Sections 1,2, 3, 4 and 6 of the Planning and Development Act, 2000, as amended 
Class 9 of the Planning and Development Regulations 2001,as amended 

Class 11 of the Planning and Development Regulations 2001, as amended  

Class 31, a) e) and f) of the Planning and Development Regulations 2001, as amended 

The Planning Authority has concluded that: 

The development of the erection of a 3m * 3m painted green cabinet located on the eastern side of Medco 
Ltd, on disused open land is deemed to comply with the conditions and limitations of Class 31 (e ) of 
Schedule 2, Part 1 Exempted Development of the Planning and Development Regulations 2001,as 
amended as the statutory undertaker, National Broadband of Ireland have stated that the cabinet is for 
the purpose of transmitting, receiving and processing of telecom data for a wired network, the proposed 
cabin is 3m high x3m wide x 3m long, consent from the landowner is provided to locate the cabinet within 
10m of the existing unit and it is stated that the field strength of the non-ionising radia�on emissions from 
the radio sta�on container will not exceed the limits specified by the Director of Telecommunica�ons 
Regula�on. 
 
The cabinets, chambers, mini pillars are considered to fall within the scope of Class 31 (f) which refers to  
‘the volume above the ground-level of any such cabinet shall not exceed 2 cubic metres measured 
externally.’ The submiter states that the development falls within this scope.  
 
The duc�ng, cabling and earth pits are considered to comply with the condi�ons and limita�ons Class 31 
(a) which refers to the provision of ‘(a) underground telecommunications structures or other underground 
telecommunications.  
 
The proposed green mesh fence of 1.2m to replace the existing wire and concrete post is deemed to 
comply with the conditions/limitations of Class 11 of Schedule 2, Part 1 Exempted Development of the 
Planning and Development Regulations 2001,as amended which states the replacement fence shall be no 
greater than 1.2m. 
 
The access gate of 1.2m in the green mesh fence proposed is considered to comply with the conditions 
and limitations of Class 9 of Schedule 2, Part 1 Exempted Development of the Planning and Development 
Regulations 2001, as amended where the limita�on of the exemp�on which refers to 2m. 

 
 

 

 
 
 
Carol Dunne 
Executive Planner  
 
11.12.2023 

 












































