




D/314/23 – Section 5 Declaration 

A Section 5 declaration is sought by Brenda O Connor of 22 Hillside Mews, Aherla, Co. Cork for the 
construction of an extension to dwellinghouse. 

 

 

Figure 1 Subject site location 

 

Question subject of the Section 5 

On the basis of the information submitted the question to be addressed under this request is as 
follows:  

“Whether the construction of a single storey extension is development and is or is not exempted 
development. 

 

Recent Planning History  

On site  

None 

Within the estate  

21/5320 Permission granted to Michael Hickey for (a) new two storey extension to exis�ng 
two storey dwelling with material altera�ons to the internal layouts of the ground 
and first floor plans to incorporate same and (b) conversion of exis�ng a�c space to 
new study/office space and associated site works. 

09/4536 Permission granted to Kieran and Jacqueline O Donovan for a First floor extension to 
side of exis�ng dwelling & reten�on of ground floor extension to rear of exis�ng 
dwelling & altera�ons to eleva�ons 

 

 



1. STATUTORY PROVISIONS 
 
The following statutory provisions are relevant to this referral case; 
 
Planning and Development Act 2000, as amended  
 
Section 2(1) states as follows:- 
“In this Act, except where the context otherwise requires – ‘development’ has the meaning assigned 
to it by Section 3 …” 
 
Section 3 (1) states as follows:- 
“In this Act, ’development’ means, except where the context otherwise requires, the carrying out of 
works on, in, over or under land or the making of any material change in the use of any structures or 
other land.” 
 
Section 4(1) identifies what may be considered as exempted development for the purposes of the Act, 
and Section 4(2) of the Act provides that the Minister, by regulations, provide for any class of 
development to be exempted development. The principal regulations made under this provision are 
the Planning and Development Regulations, 2001.  
 
Planning and Development Regulations, 2001 as amended 
Article 6(1) of the Planning & Development Regulations, 2001 as amended states as follows:-  
“Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall be 
exempted development for the purposes of the Act, provided that such development complies with 
the conditions and limitations specified in column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that 
class in the said column 1.”  
 
Article 9(1) of the Planning & Development Regulations, 2001 as amended, provides a number of 
scenarios whereby development to which article 6 relates shall not be exempted development for the 
purposes of the Act. 

Development within the cur�lage of a house  

CLASS 1 The extension of a house, by the construc�on or erec�on of an extension (including a 
conservatory) to the rear of the house or by the conversion for use as part of the house of any garage, 
store, shed or other similar structure atached to the rear or to the side of the house. 

 

(a) Where the house has not been extended previously, the floor area of any such extension shall not 
exceed 40 square metres.  
(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-detached, the floor area of any 
extension above ground level shall not exceed 12 square metres. 
(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached, the floor area of any extension above 
ground level shall not exceed 20 square metres.  

 
2. (a) Where the house has been extended previously, the floor area of any such extension, taken 
together with the floor area of any previous extension or extensions constructed or erected a�er 1 
October 1964, including those for which planning permission has been obtained, shall not exceed 40 
square metres.  
(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-detached and has been extended 
previously, the floor area of any extension above ground level taken together with the floor area of 



any previous extension or extensions above ground level constructed or erected a�er 1 October 1964, 
including those for which planning permission has been obtained, shall not exceed 12 square metres. 

 
Subject to paragraph (a), where the house is detached and has been extended previously, the floor 
area of any extension above ground level, taken together with the floor area of 387 any previous 
extension or extensions above ground level constructed or erected a�er 1 October 1964, including 
those for which planning permission has been obtained, shall not exceed 20 square metres. 

 
3. Any above ground floor extension shall be a distance of not less than 2 metres from any party 
boundary.  

 
4. (a) Where the rear wall of the house does not include a gable, the height of the walls of any such 
extension shall not exceed the height of the rear wall of the house. (b) Where the rear wall of the 
house includes a gable, the height of the walls of any such extension shall not exceed the height of the 
side walls of the house. (c) The height of the highest part of the roof of any such extension shall not 
exceed, in the case of a flat roofed extension, the height of the eaves or parapet, as may be 
appropriate, or, in any other case, shall not exceed the height of the highest part of the roof of the 
dwelling.  

 
5. The construc�on or erec�on of any such extension to the rear of the house shall not reduce the area 
of private open space, reserved exclusively for the use of the occupants of the house, to the rear of 
the house to less than 25 square metres. 

 
6. (a) Any window proposed at ground level in any such extension shall not be less than 1 metre from 
the boundary it faces.  
(b) Any window proposed above ground level in any such extension shall not be less than 11 metres 
from the boundary it faces. 

 
c) Where the house is detached and the floor area of the extension above ground level exceeds 12 
square metres, any window proposed at above ground level shall not be less than 11 metres from the 
boundary it faces.  
7. The roof of any extension shall not be used as a balcony or roof garden. 
 
Sec�on 5.28  iden�fies certain types of development as being ‘minor works’ and therefore exempt 
from the Jus�fica�on Test. Such development relates to works associated with exis�ng 
developments, such as extensions, renova�ons and rebuilding of the exis�ng development, small 
scale infill and changes of use. The SFRA has clearly iden�fied zoning objec�ves which are at flood 
risk but where the land has remained zoned to reflect the exis�ng use, but where new development 
is limited to Sec�on 5.28 only.  

While the ‘Sequen�al Approach’ and ‘Jus�fica�on Test’ does not apply in these areas, an assessment 
of the risks of flooding should accompany such applica�ons. This must demonstrate that the 
development would not increase flood risks, by introducing significant numbers of addi�onal people 
into the flood plain and/or put addi�onal pressure on emergency services or exis�ng flood 
management infrastructure. The development must not have adverse impacts or impede access to a 
watercourse, floodplain or flood protec�on and management facili�es. The design of built elements 
in these applica�ons should demonstrate principles of flood resilient design 

 



Assessment  
I note the details and drawings submitted as part of the application.  
 
The site is occupied by a terraced two storey dwelling. The dwelling subject of the application is the central 
unit within a terrace of three no. units. 
 
The proposal comprises a floor area of 32.33sqm.  
 
The works proposed are considered ‘development’ in accordance with Section 3 (1) of the Planning and 
Development Act, 2000.  
 
 
 I have reviewed the development proposal in relation to exemptions as provided in the Planning and 
Development Regulations 2001, as amended and would contend that the proposed extension complies 
with the conditions and limitations of Class 1, Schedule 2, Part 1 Exempted Development of the Planning 
and Development Regulations 2001, as amended given the following: 

• The extension is to the rear of the house.  
• It is single storey only. 
• From review of the planning history, it has not been extended previously.  
• The proposal is single storey so does not exceed the wall of the two storey dwelling. 
• The private amenity space to the rear comprises 50.47sqm. 
• No windows proposed in the gables of the extension. Only velux roof lights. 

 
It is noted that the subject site is located with Flood Zone A. Given the development proposed is an 
extension to an exis�ng dwelling the proposal is considered to fall under minor development in 
accordance with Sec�on 5.28 of the Planning System and Flood Risk Management. The proposal is to 
cater for the applicants daughter with special needs proposing a playroom and new 
living/kitchen/dining area to facilitate a new bedroom in the exis�ng living space to the front of the 
house. The proposal is a small extension to an exis�ng dwelling in a housing estate within the 
development boundary of Aherla village. No addi�onal persons are proposed to occupy the extension. 
The proposal is located c715m up stream from the nearest stream. Given the sites loca�on within an 
exis�ng built up area and the floor areas of the proposal, the extension proposed is considered to fall 
within the parameters of sec�on 5.28 of the Planning Guidelines on Flood Risk Management iden�fies 
certain types of development as being ‘minor works’. 

Conclusion  
WHEREAS a question has arisen as to Whether the construction of a single storey extension is exempt 
and is or is not exempted development: 
AND WHEREAS Cork County Council, in considering this referral, had regard particularly to – 
 
Sections 1,2, 3, 4 and 6 of the Planning and Development Act, 2000, as amended 
 

Class 1 of Schedule 2, Part 1, Exempted Development – General of the Planning and Development 
Regulations 2001, as amended  

Section 5.28 of the Planning System and Flood Risk Management Guidelines 

The Planning Authority has concluded that: 

 



• The proposed extension falls within the parameters of the conditions and limitations of Class 1 of 
Schedule 2, Part 1 Exempted Development of the Planning and Development Regulations 2001, 
as amended as the  

o The extension is to the rear of the house.  
o It is single storey only. 
o From review of the planning history, it has not been extended previously.  
o The proposal is single storey so does not exceed the wall of the two storey dwelling. 
o The private amenity space to the rear comprises 50.47sqm. 
o No windows proposed in the gables of the extension. Only velux roof lights. 

 

• The proposal is considered development and exempted development.  

 

 
 
 
Carol Dunne 
Executive Planner  
 
08.01.2024 

 

 

 


























