




 
Declaration on Exempted Development under Section 5 of the Planning and Development 
Act 2000 

 

 

D232-24 – Repair/ Replacement of Moores Bridge, Midleton 

____________________________________________________________________________ 

 

 

The Question 

The applicant is querying whether the repair and partial re-construction of Moore’s Bridge 
is/ is not exempted development for the purposes of the Act 

 

 

Planning History 

 

 

 

 



 

 

It is stated that the bridge has been in existence pre-adoption of Planning Code (1963).  This 
is not disputed 

 

Statutory Provisions  

 

I consider the following statutory provisions relevant to this referral case:  

Planning and Development Act, 2000  

 

Section 3 (1) states:-  

“In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the 
carrying out of works on, in over or under land, or the making of any material change of use 
of any structures or other land.”  

 

Works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal”.  

 

S4(1)(h) “for the maintenance, improvement or alteration of any structure being works 
which affect only the interior of the structure or which do not materially affect the external 
appearance of the structure so as to render the appearance inconstant with the character of 
the structure or of neighbouring structures”  



 

Section 4 (2) of the Act provides that the Minister may, by regulations, provide for any class 
of development to be exempted development. The main regulations made under this 
provision are the Planning and Development Regulations, 2001.  

 

Planning and Development Regulations, 2001  

Article 6(1) of the Regulations states as follows:- “(a) Subject to article 9, development consisting 
of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall be exempted development for the purposes 
of the Act, provided that such development complies with the conditions and limitations specified in 
column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that class in the said column 1  

 

Article 9 (1) of the Regulations sets out circumstances in which development to which 
Article 6 relates shall not be exempted development. 

 

 

Assessment 

 

Having regard to the questions posed, the proposal constitutes “development” as set out 
under S3 of the Planning and Development Act 2000 in that “works” are proposed to be 
carried out on the site.   The question therefore is whether or not these “works” constitute 
“exempted development” for the purposes of the Act 

The applicant has outlined in writing the extent of the works required to repair/ replace 
elements of the bridge which were damaged in recent flood events. No supplementary 
drawings have been submitted to illustrate. It is stated that the scope of work involves 
removing of the footing/support that was dislodged during the flood damage and provision 
of new flat span pre-cast concrete deck structure spanning the two remaining supports. The 
new bridge deck will be placed at the same level as the original (or can be adjusted if 
required by the PA).  It is stated that total replacement works account for less than 50% of 
the overall bridge structure.  

At the outset, it would appear the extent of works proposed could fall under the scope of 
S4(1)(h). This section deems works “for the maintenance, improvement or alteration of any structure 
being works which affect only the interior of the structure or which do not materially affect the external 
appearance of the structure so as to render the appearance inconstant with the character of the structure 
or of neighbouring structures”.  It would appear based on a reading of the details that the bridge 
“character” would not be altered to any significant degree however a full set of drawings 
would be required to accurately determine same.   
 



It is important to note that a separate Section 50 consent may be required from the OPW under 
the Arterial Drainage Act, 1945, for construction/alterations works on bridges or culverts 
(including reconstruction or restoration).  The applicant may need to contact the OPW on this 
matter as achieving a S50 consent may require an alternative design solution. The CFP 
engineer has commented on this issue and has expressed the view that any replacement 
structure at this location will likely need to be significantly larger and higher than the existing 
Broomfield Ridge Bridge and would be likely to be similar in scale to the adjacent Tir Cluain 
access bridge.  This is related to wider flood risk concerns in this area. While this is s 
speculative viewpoint, it does suggest that this question would need to be considered in more 
detail by the applicant as there may be design ramifications that would need to be factored in 
 
There is also another complicating matter. In this regard I refer to report of the A/County 
Engineer John Slattery (see appendix A) on the historical status/context of the bridge.  

“During the development of the adjoining Tir Cluain housing estate, a request for Section 50 consent 
under the Arterial Drainage Act ’45 was submitted to the OPW by the Tir Cluain developer. The 
submission included for the construction of the new bridge serving Tir Cluain and the removal of 
Moore’s Bridge. Consent was granted on that basis. However, the private bridge was never removed. 
Moore’s Bridge is therefore Section 50 noncompliant. 
 
Moore’s Bridge collapsed during Storm Babet. It is currently restricting the hydraulic capacity of the 
river channel. The County Solicitor’s office is currently engaging with a solicitor representing Mr. 
Garde with a view towards the removal of Moore’s Bridge..” 
 
As per the detail above, it appears the subject bridge was required to be removed as part of 
the S50 consent that was acquired to facilitate construction of the adjoining Tir Cluain 
Bridge.  The subject bridge was not removed therefore exists in contravention of the S50 
consent.  The question therefore is whether or not this breech of a separate consent renders 
the subject bridge structure “unauthorised” for the purposes of the Planning Code.  Please 
note however that an “unauthorised structure” is defined under that act as a structure other 
than— 
(a) a structure which was in existence on 1 October 1964 
 
The subject bridge was in existence prior to 1 October 1964 but its removal was required 
as part of consent issued by a separate state agency (OPW).  If this structure should not 
legally be in existence as per that separate code, then there is a question as to whether or 
not the S5 referral before CCC can be considered as to do so would imply a tacit 
acceptance of an illegal entity. Legal opinion may be required to fully confirm/ refute this 
position 
 
On this question of the legality of the structure, it also appears its removal may also have 
been a requirement of the planning consent granted for the original Tir Cluain development 
permitted under 04/6170.  Tir Clain is a housing development constructed on neighbouring 
lands. Unfortunately, this file was damaged in the Co. Hall flood of 2009 thus no record of 
the final drawings exists. Notwithstanding the CFP engineer has provided Taking In Charge 
drawings which show an arrangement at the access bridge which includes for the removal 
of the Broomfield Ridge (Moore’s) Bridge and a reconfiguring of the pre-existing 
access/egress (see image below).  Again, this calls into question the validity/status of the 
bridge structure within a planning framework 
 



 

 

Article 9 Restrictions 

Restrictions on exemptions are listed under Article 9 of the Regulations.  These would not 
apply in the case of a consideration under S4 

 

AA/ EIA 

Section 4(4) of the Act essentially de-exempts any development which attracts a requirement 
for Environmental Impact Assessment (EIA) or Appropriate Assessment (AA).  

In relation to EIA, part 2 of schedule 5 lists development which may require EIA for the 
purposes of part 10 of Part 10 of the Planning and Development Act.  

Having considered that detail I am satisfied the propsoal does not trigger any requirement 
for mandatory or sub-threshold EIA.   

 In relation to AA, the proposal would involve construction works on a bridge where a 
direct hydrogeological link to Natura 2000 sites exists.  AA screening would likely need to 
be provided by applicant for review 

 



 

Conclusion 

 

In considering this referral, and in particular having regard to the site history and the legal 
status of the subject bridge whereby its removal was required as part of an outstanding 
OPW S50 consent process, the Planning Authority would appear precluded from making a 
determination in this instance pending a resolution of the status of the structure.  

 

 

 
 
 
 
 
 
______________________ 
 
Enda Quinn 
Executive Planner 
17/6/2024 
 
 

 

______________________ 

Thomas Watt 
Senior Executive Planner 
17/06/24 
 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 
Appendix A 
 
Hi Enda, 
Some background on this. Moore’s Bridge is a private bridge serving a private laneway. Its 
construction predates ’64.  
During the development of the adjoining Tir Cluain housing estate, a request for Section 50 consent 
under the Arterial Drainage Act ’45 was submitted to the OPW by the Tir Cluain developer. The 
submission included for the construction of the new bridge serving Tir Cluain and the removal of 
Moore’s Bridge. Consent was granted on that basis. However, the private bridge was never removed. 
Moore’s Bridge is therefore Section 50 noncompliant. 
Moore’s Bridge collapsed during Storm Babet. It is currently restricting the hydraulic capacity of the 
river channel. The County Solicitor’s office is currently engaging with a solicitor representing Mr. 
Garde with a view towards the removal of Moore’s Bridge. Cork County Council has a grant 
allocation from the DHLGH for the removal of the bridge only. Though the County Solicitor’s office, 
Cork County Council has offered to remove the collapse bridge and provide a permanent connection 
between the Tir Cluain access road and the private laneway, at no cost to Mr. Garde or those 
accessing their property from the private laneway. 
It is the intention of Cork County Council to remove the bridge this summer, by agreement or 
otherwise if required. 
Regards, 
John. 
 
 
Seán Ó Slatara | Innealtóir Contae Gniomach 
Comhairle Contae Chorcaí | Halla an Chontae | Corcaigh | T12 R2NC | Éire 
T +353-(0)21 – 428  5288  |  M +353-(0)86 – 603 1642 
john.slattery@corkcoco.ie |  www.corkcoco.ie 
Tairseach na gcustaiméirí: www.yourcouncil.ie 

  
John Slattery | Acting County Engineer 
Cork County Council | County Hall | Cork, T12R2NC | Ireland 
T +353-(0)21 – 428 5288  |  M +353-(0)86 – 603 1642 
john.slattery@corkcoco.ie |  www.corkcoco.ie 
Customer Portal: www.yourcouncil.ie 
 

 

Smaoinigh ar an timpeallacht sula ndéanann tú an ríomhphost seo a phriontáil.  Please consider 
the Environment before printing this mail.  
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