




 
 
 
Planning and Development Directorate 
Section 5 – Application for Declaration of Exemption Cert 
 
Ref – D250/24 
Name; Coiste Forbartha Reidh na nDoiri 
Development; Is the erection of an information sign at the site of Saint Lachteens Holy Well 
exempted development.  
Site Location/Address; Cloch Eidhneach, Cill na Martra. 
 

 

https://www.logainm.ie/en/629/


  
Site location and planning info  
 
Planning History; 
13/5671 
Planning permission was granted on the site to carry out the following works to serve a holy 
well: erection of 1 no. finger post sign located at the site entrance, installation of various 
light fittings throughout the site including any associated electrical works, and erection of 1 
no. public information board for Coiste Forbartha Reidh na nDoiri. 
10/5911 
Planning permission was granted on the site for a new vehicular entrance, entrance lane 
and parking and turning area to serve a holy well for Coiste Fortartha Reidh na nDoiri.  
 
Question subject of the Section 5; 
The question posed in this application is Whether the erection of an information sign 0.6 x 
0.6m at a height of 1.8m at the existing St. Lachteens Holy Well constitutes exempted 
development.  
 
Planning and Development Act, 2000 
Section 3 (1) states the following in respect of ‘development’:  
(i) In this Act, ‘development’ means, except where the context otherwise requires, the 
carrying out of any works on, in, over or under land or the making of any material change in 
the use of any structures or other land. 
 
Class 6 of Part 2, of Schedule 2 of the Planning & Development Regulations, 2001 as 
amended facilitates certain ‘advertisements’. 
 
CLASS 6  
Advertisements relating to any 
institution of a religious, educational, 
cultural, recreational or medical or 

 
1. No such advertisement shall exceed 
0.6 square metres in area.  
 



similar character, any guesthouse or 
other premises (other than a hotel) 
providing overnight guest 
accommodation or any public house, 
block of flats, club, boarding house or 
hostel, situated on the land on which 
any such advertisement is exhibited. 
 

2. No part of any such advertisement or 
an advertisement structure on which it 
is exhibited shall be more than 2.5 
metres in height above ground level.  
 
3. Not more than one such 
advertisement or, in the case of 
premises with entrances on different 
road frontages, one such advertisement 
for each such frontage, shall be 
exhibited in respect of any such 
premises. 
 

 
It is noted that that planning permission was previously granted for an information sign at 
the location of the well. That planning permission has expired but the community group 
now wish to erect a sign.  
 
The sign previously granted was 2.5m in height and the sign itself was 800mm x 600mm i.e. 
0.48square metres in area.  
 
Class 6 facilitates the erection of an advertisement relating to any institution of a religious, 
educational, cultural, recreational character and it is considered that the nature of the sign 
fits with this description. The advertisement is facilitated provided that it is in accordance 
with the conditions and limitations set out i.e. 
 
1. No such advertisement shall exceed 0.6 square metres in area – the proposed 
advertisement is less than 0.6 square metres (0.36 square metres).  
 
2. No part of any such advertisement or an advertisement structure on which it is exhibited 
shall be more than 2.5 metres in height above ground level – the maximum height of the 
proposed sign above ground level is 1.8m.  
 
3. Not more than one such advertisement or, in the case of premises with entrances on 
different road frontages, one such advertisement for each such frontage, shall be exhibited 
in respect of any such premises – there is no other sign in place.  
 
Article 9 Restrictions Assessment 
Development to which Article 6 of the Planning and Development Regulations 2001 (as 
amended) relates shall not be exempted development for the purposes of the Act should 
any Article 9 restrictions apply.  
 
I am satisfied that the proposal as presented will not have a significant effect on any 
features or other objects of ecological interest in respect of this Article 9 restriction on 
exemption, is not likely to have a significant effect on the integrity of a European Site and 



therefore a Stage 2 Appropriate Assessment is not required in relation to the development 
and will not have an adverse impact on a natural heritage area.  
 
Recommendation  
WHEREAS a question has arisen as to: Whether the erection of an information sign at St. 
Lachnteens Holy Well in Cloch Eidhneach is development and is or is not exempted 
development?  
 
AND WHEREAS Cork County Council, in considering this referral, had regard particularly to –  
 
(a) Sections 2, 3 and 4 of the Planning and Development Act, 2000, as amended  
(b) Article 9 of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended)  
(c) Schedule 2, Part 2, Class 6 of the Planning and Development Regulations 2001 (as 
amended)  
 
AND WHEREAS Cork County Council has concluded that the proposed information sign is 
development and is exempted development.  
 
NOW THEREFORE, Cork County Council, in exercise of the powers conferred on it by Section 
5 of the 2000 Act, hereby decides that the said ‘works’ is development and is exempted 
development. 
 
 

 
_______________________________ 
Carol Stack 
Executive Planner 
22/8/24 
 
 
 
 
_______________________________ 
Bryan Riney 
Senior Planner 
22/8/24 
 


































































