




 

 
Comhairle Contae Chorcaí 

Cork County Council 
 
Planning and Development Directorate  
Section 5 – Application for Declaration of Exemption Certificate 
 

 

Ref: D/275/24 – Section 5 Declaration 

Name: Donal O’Flynn (c/o Reidy Drawing Services) 

Development: Whether alterations to dwelling extension permitted under planning Ref. No. 99/3555 
are exempt. 

Site Location/Address: Rosnalee, The Turretts, Rathgoggan Middle, Charleville, Co. Cork. 

 

 

Fig.1: Subject site location  

Planning History: 

Subject site:  

99/3555: Donal O’Flynn - Demolition of sheds & alterations & extension to dwellinghouse – Granted.  

14/4087: Kathleen & Donal O’Flynn – Detached domestic garage/store – Granted.  

  



 

 
 

Question subject of the Section 5:  

On the basis of the information submitted the question to be addressed under this request is as 
follows:  

Whether alterations to a dwelling extension permitted under planning Ref. No. 99/3555 are exempted 
development? 

Legislative Context: 

Planning and Development Act 2000 (as amended) 

Section 3(1) of the Act states ‘development’ means: 

“In this Act, except where the context otherwise requires, "development" means— (a) the 
carrying out of any works in, on, over or under land, or the making of any material change in 
the use of any land or structures situated on land, or (b) development within the meaning of 
Part XXI (inserted by section 171 of the Maritime Area Planning Act 2021)” 

Section 2 of the Act defines ‘works’ as: 
 
“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal and, in relation to a protected structure or proposed protected structure, includes 
any act or operation involving the application or removal of plaster, paint, wallpaper, tiles or other 
material to or from the surfaces of the interior or exterior of a structure 

Section 4 of the Act, sets out the types of works that while considered 'development', can be 
considered 'exempted development' for the purposes of the Act. 

Section 4(1) of the Act states that: 

The following shall be exempted developments for the purposes of this Act: 

“(h) development consisting of the carrying out of works for the maintenance, improvement or other 
alteration of any structure, being works which affect only the interior of the structure or which do not 
materially affect the external appearance of the structure so as to render the appearance inconsistent 
with the character of the structure or of neighbouring structures” 
 
Section 4 (4) of the Act, as amended, states as follows:- 
 
4 (4) Notwithstanding paragraphs (a), (i), (ia) and (l) of subsection (1) and any regulations under 
subsection (2), development shall not be exempted development if an environmental impact 
assessment or an appropriate assessment of the development is required. 
 
Planning and Development Regulations 2001 (as amended) 

Article 6 states:- (1) Subject to Article 9, development of a class specified in column 1 part 1 of schedule 
2 shall be exempted development for the purposes of the Act, provided that such development 
complies with the conditions and limitations specified in column 2 of the said part 1 opposite the 
mention of that class in the said column 1.  

Article 9 sets out that development to which article 6 relates shall not be exempted development if 

the carrying out of such development would conflict with certain criteria.  

Internal Consultees: 



 

 
Area Engineer – no comments/report received. 

Environment Officer – no comments/report received. 

Assessment: 

“Is or is not Development”? 
 
It is considered that the development constitutes “works” as understood by the Planning and 
Development Act 2000, as amended. The proposal therefore constitutes “development” within the 
meaning of the Planning and Development Act 2000, as amended. 
 
“Is or is not Exempted Development?” 

The provisions of Section 4(1)(h) are noted however this exemption relates to the carrying out of works 
for the maintenance, improvement or other alteration of any structure. 

The development required permission in 1999 and received permission subject to conditions.  

An extension was built but not in accordance with the conditional permission and the development 
did not relates to the carrying out of works for the maintenance, improvement or other alteration of 
the structure. Therefore, Section 4(1)(h) is not applicable.  

The question would be more accurately described as whether the extension as built is exempt? 

Article 6(1) states that “Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of 
Schedule 2 shall be exempted development for the purposes of the Act, provided that such 
development complies with the conditions and limitations specified in column 2 of the said Part 1 
opposite the mention of that class in the said column 1.” 

Class 1 of Part 1 of the Schedule 2 to the Regulations states as follows:- 

 



 

 

 



 

 

 

 



 

 
The extension as built would not be exempt under Class 1.  

This Class 1 exemption is subject to Article 9 de-exemptions and therefore even if the extension met 
the conditions and limitations of Class 1, it would need to be considered against Article 9 criteria.  

Article 9(1) of the regulations sets out that development to which article 6 relates shall not be 
exempted development if the carrying out of such development would conflict with certain criteria. 
Article 9(1)(a) states the development to which article 6 relates shall not be exempted development 
for the purposes of the Act if the carrying out of such development would – 

(i) contravene a condition attached to a permission under the Act or be inconsistent with any 
use specified in a permission under the Act, 

Condition no. 1 of the permission stated that: 

The proposed development shall  be carried 

out in accordance  with plans and particulars  

lodged with the Planning  Authority on 

1/7/99.  

In the interests of the proper development 

of the site.  

 

The extension as built with changes from the permitted drawings is not in accordance with the 
condition and contravenes a condition attached to a permission under the Act. 

Environmental Impact Assessment (EIA) and Appropriate Assessment (AA) 

Notwithstanding any exemptions within the regulations, Section 4(4) of the Act states that: 

“development shall not be exempted development if an environmental impact assessment or an 
appropriate assessment of the development is required”. 
 
In terms of EIA and Appropriate Assessment, the nature and scale of works are unlikely to have had a 
significant effect on the environment or on designated sites. On this basis it is considered that the 
development does not fall within the scope of Section 4(4) of the Act.  

Conclusion  

The alterations to dwelling extension permitted under planning Ref. No. 99/3555 would NOT 
constitute exempted development. The development has not been built in accordance with the 
permission and in simple terms the development as built would have required permission at the time 
it was constructed. There is no exemption which the development can utilise other than Class 1 and 
the development would not come within the scope of Class 1 of Part 1 of Schedule 2 of the Planning 
and Development Regulations 2001, (as amended). 

Recommendation: 
 
WHEREAS a question has arisen as to: 

Whether alterations to dwelling extension permitted under planning Ref. No. 99/3555 are exempt? 

AND WHEREAS Cork County Council, in considering this referral, had regard particularly to – 
 
(a) Sections 2, 3 and 4 of the Planning and Development Act, 2000, as amended 
(b) Class 1 of Part 1 of Schedule 2 to the Planning and Development Regulations, 2001, as 

amended,  
(c) Article 6(1) and article 9(1) of the Planning and Development Regulations, 2001, as amended,  



 

 
(d) The nature, extent and scope of the development outlined in the documentation submitted, 

 
AND WHEREAS Cork County Council has concluded that the extension as built at Rosnalee, The 
Turretts, Rathgoggan Middle, Charleville, Co. Cork is not exempt as the extension would not come 
within the scope of Class 1 of Part 1 of Schedule 2 of the Planning and Development Regulations 2001, 
(as amended). 
 
NOW THEREFORE, Cork County Council, in exercise of the powers conferred on it by Section 5 of the 
2000 Act, hereby decides that as built extension at Rosnalee, The Turretts, Rathgoggan Middle, 
Charleville, Co. Cork is not exempted development. 
 
 
 

 
_____________ 
J. Tierney 
Executive Planner  
02/12/2024 
 
 
 

 
L Ahern 
A/Senior Executive Planner  
03/12/2024 
 


































