




D/283/24 – Section 5 Declaration 

A Section 5 declaration is sought by Harrington O Flynn Consulting Engineers on behalf of Mark 
Sexton in respect of the installation of a new concrete post and timber fence to the existing 
western boundary 22m in length from rear of property at No. 3 Kilmore, Ballynakilla, Co. Cork.  

 

 

Plate 1: Subject Site Location 

Question subject of the Section 5 

On the basis of the information submitted the question to be addressed under this request is 
as follows:  

“Whether the installation of a new concrete post and timber fence to the existing western 
boundary 22m in length from rear of property is development and is or is not exempted 
development. 

The site comprises a dormer dwelling and is bound by two dormer dwellings to the east and a 
single storey dwelling to the west. The eastern boundary comprises a plastered concrete block 
boundary wall. The existing western boundary comprises timber panels.  

Recent Planning History  

06/11899 Permission granted to Robert Troy for a Two storey dwellinghouse.  

 

04/7888 Permission granted to Conor O Leary for a dwellinghouse. 

03/2419 Permission granted to Robert Troy for Site development works for 15 no. 
dwellinghouses (change of house floor levels & alternative route for foul sewer) 

02/471 Permission granted to Robert Troy for site development works for 9 no. 
dwellinghouses and 6 no. retirement houses. 

 

Site 

location  



East of site  

04/3408 Permission granted to Tanikos Ltd for 2 no. dormer dwellings.  

West of site 

04/4819 Permission granted to St. Joseph's Foundation Dwellinghouse for people with 
special needs, garage, entrance and ancillary works 

 

1. STATUTORY PROVISIONS 
 
The following statutory provisions are relevant to this referral case; 
 
Planning and Development Act 2000, as amended  
 
Section 2(1) states as follows:- 
“In this Act, except where the context otherwise requires – ‘development’ has the meaning 
assigned to it by Section 3 …” 
 
Section 3 (1) states as follows:- 
“In this Act, ’development’ means, except where the context otherwise requires, the carrying 
out of works on, in, over or under land or the making of any material change in the use of any 
structures or other land.” 
 
Section 4(1) identifies what may be considered as exempted development for the purposes of 
the Act, and Section 4(2) of the Act provides that the Minister, by regulations, provide for any 
class of development to be exempted development. The principal regulations made under this 
provision are the Planning and Development Regulations, 2001.  
 
Planning and Development Regulations, 2001 as amended 
Article 6(1) of the Planning & Development Regulations, 2001 as amended states as follows:-  
“Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall 
be exempted development for the purposes of the Act, provided that such development 
complies with the conditions and limitations specified in column 2 of the said Part 1 opposite 
the mention of that class in the said column 1.”  
 
Article 9(1) of the Planning & Development Regulations, 2001 as amended, provides a number 
of scenarios whereby development to which article 6 relates shall not be exempted 
development for the purposes of the Act. 

Restrictions on exemption. 9. (1) Development to which article 6 relates shall not be exempted 
development for the purposes of the Act— (a) if the carrying out of such development would— 

 (i) contravene a condition attached to a permission under the Act or be inconsistent with any 
use specified in a permission under the Act, 

Class 5  



The construction, erection or alteration, within or bounding the curtilage of a house, of a gate, 
gateway, railing or wooden fence or a wall of brick, stone, blocks with decorative finish, other 
concrete blocks or mass concrete. 

Conditions and Limitations  

1. The height of any such structure shall not exceed 2 metres or, in the case of a wall or fence 
within or bounding any garden or other space in front of a house, 1.2 metres. 

 2. Every wall other than a dry or natural stone wall bounding any garden or other space shall 
be capped and the face of any wall of concrete or concrete block (other than blocks with 
decorative finish) which will be visible from any road, path or public area, including public open 
space, shall be rendered or plastered.  

3. No such structure shall be a metal palisade or other security fence. 

Assessment  

I note the details and drawings submitted as part of the application.  

The proposed boundary treatment is considered ‘development’ in accordance with Section 3 
(1) of the Planning and Development Act, 2000.   

The proposals include the replacement of the boundary fence between the properties from 
the front elevation of the existing dwelling to the end of the site on Ballinakill road with 1.8m 
high concrete post, gravel board and timber infill panel fence.  The proposal would appear to 
fall within the confines of Class 5 of Schedule 2, Part 1 Exempted Development of the Planning 
and Development Regulations, 2001 as amended as the proposal boundary fence does not 
exceed and does not comprise metal palisade or a security fence. 

 
 

  



I have reviewed the conditions of the planning permissions pertaining to the site which include 
02/471, 03/2419 and 04/7888 and set out the conditions pertaining to boundary treatment 
below.  

Conditions of both Pl. Ref 03/2419 and 04/7888 include a condition that specifically states ‘that 
front boundary walls/fences or any other structures’ cannot avail of the exempted provisions 
of the Planning and Development Regulations, 2001 and requires prior grant of approval. The 
proposal does not relate to front boundary treatment so this condition is not applicable. 

 I have reviewed condition no. 6 of Pl Ref 04/7888 which refers to screen walls in agreed 
durable material, 1.8m in height and suitably capped and rendered, plastered or dashed shall 
be provided. The design, locations and extent of walling shall be submitted to and agreed with 
the Council's Planning Officer before development is commenced. Given the proposal is not a 
wall, it is restricted by Article 9 of the Planning and Development Regulations 2001 as amended 
which sets out that 

1) Development to which article 6 relates shall not be exempted development for the 
purposes of the Act— (a) if the carrying out of such development would— 

(i) contravene a condition attached to a permission under the Act or be inconsistent 
with any use specified in a permission under the Act. 

The proposed boundary treatment contravenes condition no.6 Pl. Ref 04/7888 and is therefore  
deemed not  exempt. 

 

Conditions 5 and 6 of Pl. Ref 04/7888 refer to boundary treatment.  

5 Notwithstanding the exempted 

development provisions of the Planning 

& Development Regulations 2001, as 

amended, front boundary walls/fences 

or any other structures shall not be 

provided on the site save with the prior 

grant of Approval of the Planning 

Authority. 

In the interests of residential amenity 

and because it is considered that the 

erection of walls/fences or other 

structures warrant the making of an 

application for and the grant of 

Approval. 

6 Screen walls, in agreed durable material, 

1.8m in height and suitably capped and 

rendered, plastered or dashed shall be 

provided. The design, locations and 

extent of walling shall be submitted to 

and agreed with the Council's Planning 

Officer before development is 

commenced. 

In the interests of residential amenity. 

 

Conditions of Pl. ref 03/2419 referring to boundary treatment. 



ALL FRONT BDY WALLS/FENCES SAME 

FINISH   

Front boundary walls and screen/fences 

shall be the same design, construction 

and finish throughout the  development.       

In the interests of orderly  development 

and visual  amenity.  

NO WALLS/FENCES WITHOUT PRIOR 

APPROVAL   

Notwithstanding the exempted 

development provisions of the  Local 

Government (Planning & 

Development) Regulations 1994,  as 

amended, front boundary  walls/fences 

or any other  structures shall not be  

provided on the site save with  the prior 

grant of Approval of  the Planning 

Authority.  

In the interests of residential amenity and  

because it is considered that  the erection 

of walls/fences  or other structures 

warrant  the making of an application  for 

and the grant of  Approval.  

 

Conditions of Pl. ref 02/471 referring to boundary treatment. 

Screen walls, in agreed durable material, 2m in height and suitably capped and rendered, 

plastered or  dashed shall be provided.   The design, locations and extent of walling shall be  

submitted to and agreed with  the Council's Planning  Officer before development is  

commenced. 

 

Conclusion  

WHEREAS a question has arisen as to Whether the installation of a new concrete post and 
timber fence to the existing western boundary 22m in length from rear of property 

 is development and is or is not exempted development: 
 
AND WHEREAS Cork County Council, in considering this referral, had regard particularly to – 
 
(a) Sections 1,2, 3, 4 and 6 of the Planning and Development Act, 2000, as amended 
(b) Class 5 of Schedule 2, Part 1 Exempted Development of the Planning and 

Development Regulations, 2001 as amended. 
(c) Condition of Planning permission refs. 02/471, 03/2419 and 04/7888, and  
(d) Article 9 Restrictions on exemption of the Planning and Development Regulations, 

2001 as amended. 
 

The Planning Authority has concluded that: 



The proposal to install a new concrete post and timber fence 1.8m in height to the existing 
western boundary (22m in length) at Site No. 3, Kilmore, Ballynakilla Eas, Newtownshandrum, 
contravenes condition no. 6 of Pl. ref 04/7888. The replacement boundary fence is therefore 
development and is not exempted development.  
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Executive Planner  
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