




Declaration on Exempted Development under Section 5 of the Planning and Development 
Act 2000 
 
 
D285-24- Boundary wall, Ballmacsliney Midleton 
 
 
 
The Question 
The applicant is querying whether the construction of a 1.5m concrete boundary/ retaining 
wall to the rear and sideof a dwelling is/ is not exempted development for the purposes of 
the Act 
 
 
Planning History 
 
 

 
 
 
Pl Ref No. 19/6152- Permission granted to current applicant to construct a dwelling house 
 
 
 
Statutory Provisions  
 
 
I consider the following statutory provisions relevant to this referral case:  
Planning and Development Act, 2000  
 
 
Section 3 (1) states:-  



“In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the 
carrying out of works on, in over or under land, or the making of any material change of use 
of any structures or other land.”  
 
Works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal”.  
 
Section 4 (2) of the Act provides that the Minister may, by regulations, provide for any class 
of development to be exempted development. The main regulations made under this 
provision are the Planning and Development Regulations, 2001.  
 
 
Planning and Development Regulations, 2001  
Article 6(1) of the Regulations states as follows:- “(a) Subject to article 9, development consisting 
of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall be exempted development for the purposes 
of the Act, provided that such development complies with the conditions and limitations specified in 
column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that class in the said column 1  
 
Article 9 (1) of the Regulations sets out circumstances in which development to which 
Article 6 relates shall not be exempted development. 
 
 
CLASS 5  
The construction, erection or alteration, 
within or bounding the curtilage of a house, 
of a gate, gateway, railing or wooden fence 
or a wall of brick, stone, blocks with 
decorative finish, other concrete blocks or 
mass concrete.  

 
1. The height of any such structure shall not 
exceed 2 metres or, in the case of a wall or 
fence within or bounding any garden or 
other space in front of a house, 1.2 metres.  
 

       
2. Every wall other than a dry or natural stone wall 
bounding any garden or other space shall be capped 
and the face of any wall of concrete or concrete 
block (other than blocks with decorative finish) 
which will be visible from any road, path or public 
area, including public open space, shall be rendered 
or plastered.  

 
3.No such structure shall be a metal palisade or 
other security fence.  

 
       
 
 
 
 
 
Application detail 
The proposal involves the construction of a 1.5m high concrete retaining wall to the rear and 
sides of the dwelling house. The wall extends an overall distance of 55m (see area 
highlighted in red on image below) 
 



  
 

 
 
 
 
 
 
 
Assessment 
 
Construction of a boundary wall constitutes “development” for the purposes of the Act.  
Class 5 of the P&DR 2001(as amended) allows construction of a concrete wall up to 2m in 
height to the rear/ side of the property (as in this instance).  The wall does not extend 
beyond the front plane of the dwelling (which would necessitate a reduction in height to 
1.2m). As such, the proposal appears to adhere to this exemption class. I do note the 
submitted sectional drawing refers to a 1.4m wall whereas the main proposal indicates 1.5m. 
In any event, up to 2m can be constructed 
 
 
 
 
Restrictions on Exemption 
 
 
Section 4(4) of the Act essentially de-exempts any development which attracts a requirement 
for Environmental Impact Assessment (EIA) or Appropriate Assessment (AA).  
 
In relation to EIA, the proposed boundary wall is not something that would trigger 
requirement for EIAR.  Similarly the propsoal does not give rise to any increased/ negative 
impacts on Natura 2000 sites thus no new AA issues arise 
 
 
 
 



 
Article 9 restrictions 
 
The proposal would not appear to be de-exempted by any of the A9 restrictions.  
 
 
The conclusions in relation to AA and EIA set out above refer in the context of Article 
9(1)(a) (viiB) and 9(1)(c).   
 
 
 
 
 
Conclusion 
 
 

Therefore and having had regard to –  

 

(a) Section 2(1), 3(1), 4(4), of the Planning and Development Act, 2000, as amended,  

 

(b) Articles 3, 6 and 10 and Class 5 of Schedule 2, part 1 of the Planning and Development 
Regulations, 2001, as amended, 

 

The Planning Authority has concluded that:  

 

(a)the proposal constitutes “development” within the meaning of S3 of the Act  

 

(b) The proposed retaining wall meets the provisions of Class 5 of Schedule 2, part 1 of the 
Planning and Development Regulations, 2001, as amended and is considered to constitute 
“exempted development” for the purposes of the Act 

 

 

 

______________ 
Enda Quinn 
Executive Planner 
7/1/2025 


























