






Declaration on Exempted Development under Section 5 of the Planning and Development 
Act 2000 
 
 
D298-24- Rear extension,  
 
 
 
The Question 
The applicant is querying whether the following  is/ is not considered to be exempted 
development for the purposes of the Act 
 
 

 
 
 
 
 
Planning History 
 
 

 
 
 
 



 
 
 
There is no planning history on the subject site 
 
 
 
 
Statutory Provisions  
 
 
I consider the following statutory provisions relevant to this referral case:  
Planning and Development Act, 2000  
 
 
Section 3 (1) states:-  
“In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the 
carrying out of works on, in over or under land, or the making of any material change of use 
of any structures or other land.”  
 
Works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal”.  
 
Section 4 (2) of the Act provides that the Minister may, by regulations, provide for any class 
of development to be exempted development. The main regulations made under this 
provision are the Planning and Development Regulations, 2001.  



 
 
Planning and Development Regulations, 2001  
Article 6(1) of the Regulations states as follows:- “(a) Subject to article 9, development consisting 
of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall be exempted development for the purposes 
of the Act, provided that such development complies with the conditions and limitations specified in 
column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that class in the said column 1  
 
Article 9 (1) of the Regulations sets out circumstances in which development to which 
Article 6 relates shall not be exempted development. 
 
 
 
Schedule, 2, Part 1 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 



 
 

 
 
 
Assessment 
 
Having regard to the questions posed, the proposal constitutes “development” as set out 
under S3 of the Planning and Development Act 2000 in that “works” are proposed to be 
carried out on the site.   The question therefore is whether or not these “works” constitute 
“exempted development” for the purposes of the Act 
 
 
There are three main components to the question,  1-demolition, 2-rear extension and 3- new 
porch 
 
 
1. Demolition 
 
 
It is proposed to demolish an existing 4.5sqm rear extension to the property.  Demolition of 
part of a dwelling is covered under Class 50 of the P&DR 2001. This provision allows 
demolition of part of a dwelling where it is in connection with the provision of a new 
extension adhering to Class 1 of said schedule.  In theory therefore the demolition aspect is 
allowable under Class 50 on the proviso that the new replacement extension meets the 
provision of class 1. The new extension is dealt with under item 2 below 
 
 
 
2. New Extension 
In relation to the proposed new extension, Class 1, Schedule 2, Part 1, (Exempted 
Development) Regulations 2001) allows the construction of up to 40sqm new build to be 
constructed to the rear of an existing dwelling subject to certain caveats.  The extension is 
single storey and measures approx. 23.85sqm. Having reviewed the drawings submitted, the 



proposal does not comply with the caveats listed under the exemption class. Fundamentally, 
the proposed extension is visible to the side of the dwelling notwithstanding the fact that it 
is also attached to the rear of the dwelling. The exemption class is only available to 
extensions which are fully located within the rear plane of the dwelling.  The fact that this 
proposal does not meet the requirements of the exemption class also negates the demolition 
aspect outlined under item 1 
 
 
 

 
 
 
 
3- New Porch 
 
 
The proposed front porch is 2sqm and less than 4m in height. As such it meets the 
requirements of Class 7 
 
 
 
Article 9 Restrictions 
Restrictions on exemptions are listed under Article 9 of the Regulations.  Having reviewed 
same none would apply to the subject proposal. 
 
 
 
AA/ EIA 
Section 4(4) of the Act essentially de-exempts any development which attracts a requirement 
for Environmental Impact Assessment (EIA) or Appropriate Assessment (AA).  
 
 



In relation to EIA, part 2 of schedule 5 lists development which may require EIA for the 
purposes of part 10 of Part 10 of the Planning and Development Act.  
 
Having considered that detail I am satisfied the propsoal does not trigger any requirement 
for mandatory or sub-threshold EIA. Similarly, and having regard to the small scale of the 
propsoal and the distance to Natura 2000 site, I am satisfied that requirement for AA is not 
warranted 
 
 
 
 
Conclusion 
 
 
In considering this referral, and having had regard particularly to –  
 
(a) Section 2(1), 3(1), 4(4), of the Planning and Development Act, 2000, as amended,  
 
(b) Articles 3, 6 and 9 and Class 1, Class 7 and Class 50 of Schedule 2, part 1 of the Planning 
and Development Regulations, 2001, as amended, 
 
 
The Planning Authority has concluded that:  
 
(a)the proposal constitutes “development” within the meaning of S3 of the Act  
 
(b) The proposed demolition of existing rear extension and proposed new extension does 
not constitute “exempted development” having regard to the provisions of both Class 1 and 
Class 50,  Schedule 2, Part 1, (Exempted Development) Regulations 2001.  The proposed 
extension will be visible to the side of the dwelling thus contravening the requirements of 
Class 1 
 
(c) The proposed porch is considered to constitute “exempted development” as per the 
provisions of Class 7, Schedule 2, Part 1, (Exempted Development) Regulations 2001)  
 
 
 
 
 
 
______________ 
Enda Quinn 
Executive Planner 
28/1/2025 
 
 
 
 
 
 
 




























