




D/226/25 – Section 5 Declaration 

A Section 5 declaration is sought by Jack Reen in respect of works to an existing conservatory 
at Highbury, Greenane, Kanturk Co. Cork, P51 KF95. 

 

 

Plate 1: Subject Site Location 

Question subject of the Section 5 

On the basis of the information submitted the question to be addressed under this request is 
as follows:  

“Whether the alterations proposed to the existing conservatory is development and is or is not 
exempted development. 

The works comprise the following: 

Block up north façade windows to create new gable wall on conservatory. 

Front window of conservatory to stay. 

Rear window of conservatory to become sliding door. 

Side of conservatory to be blocked up with double leaf block construction, plaster finish external 
to match existing exterior. 

The existing conservatory is 13.6sqm. 

The site comprises a dormer dwelling and garage and is bound by a single storey dwelling to 
the north and housing estate of two storey dwellings to the east. The boundary treatment 
comprises timber fencing along the northern boundary, timber fencing and stone entrance 
walls and piers, mature vegetation and stone walls to the south and pebble dash wall to the 
east.  

Recent Planning History  

Site 

location  



06/4726 Permission granted to Barry O Sullivan for the construction of conservatory 
extension to dwelling and detached garage with first floor store. 

North of site 

03/3173 Permission granted to Gedvydas Vaivada for a bunagalow. 

STATUTORY PROVISIONS 
 
The following statutory provisions are relevant to this referral case; 
 
Planning and Development Act 2000, as amended  
 
Section 2(1) states as follows:- 
“In this Act, except where the context otherwise requires – ‘development’ has the meaning 
assigned to it by Section 3 …” 
 
Section 3 (1) states as follows:- 
“In this Act, ’development’ means, except where the context otherwise requires, the carrying 
out of works on, in, over or under land or the making of any material change in the use of any 
structures or other land.” 
 
Section 4(1) identifies what may be considered as exempted development for the purposes of 
the Act, and Section 4(2) of the Act provides that the Minister, by regulations, provide for any 
class of development to be exempted development. The principal regulations made under this 
provision are the Planning and Development Regulations, 2001.  
 
4.—(1) The following shall be exempted developments for the purposes of this Act— 
 
(h) development consisting of the carrying out of works for the maintenance, improvement or 
other alteration of any structure, being works which affect only the interior of the structure or 
which do not materially affect the external appearance of the structure so as to render the 
appearance inconsistent with the character of the structure or of neighbouring structures; 
 
Planning and Development Regulations, 2001 as amended 
Article 6(1) of the Planning & Development Regulations, 2001 as amended states as follows:-  
“Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall 
be exempted development for the purposes of the Act, provided that such development 
complies with the conditions and limitations specified in column 2 of the said Part 1 opposite 
the mention of that class in the said column 1.”  
 
Article 9(1) of the Planning & Development Regulations, 2001 as amended, provides a number 
of scenarios whereby development to which article 6 relates shall not be exempted 
development for the purposes of the Act. 

Restrictions on exemption. 9. (1) Development to which article 6 relates shall not be exempted 
development for the purposes of the Act— (a) if the carrying out of such development would— 



 (i) contravene a condition attached to a permission under the Act or be inconsistent with any 
use specified in a permission under the Act, 

Class 1 Schedule 2, Part 1 Exempted Development of the Planning and Development 
Regulations, 2001 as amended 

The extension of a house, by the construction or erection of an extension (including a 
conservatory) to the rear of the house or by the conversion for use as part of the house of any 
garage, store, shed or other similar structure attached to the rear or to the side of the house. 

 

Conditions and Limitations  

1. (a) Where the house has not been extended previously, the floor area of any such extension 
shall not exceed 40 square metres. 

 (b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-detached, the floor area of 
any extension above ground level shall not exceed 12 square metres.  

(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached, the floor area of any extension above 
ground level shall not exceed 20 square metres.  

2. (a) Where the house has been extended previously, the floor area of any such extension, 
taken together with the floor area of any previous extension or extensions constructed or 
erected after 1 October 1964, including those for which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 40 square metres.  

(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-detached and has been 
extended previously, the floor area of any extension above ground level taken together with 
the floor area of any previous extension or extensions above ground level constructed or 
erected after 1 October 1964, including those for which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 12 square metres. 

 (c) Subject to paragraph (a), where the house is detached and has been extended previously, 
the floor area of any extension above ground level, taken together with the floor area of any 
previous extension or extensions above ground level constructed or erected after 1 October 
1964, including those for which planning permission has been obtained, shall not exceed 20 
square metres.  

3. Any above ground floor extension shall be a distance of not less than 2 metres from any 
party boundary. 

 4. (a) Where the rear wall of the house does not include a gable, the height of the walls of any 
such extension shall not exceed the height of the rear wall of the house. (b) Where the rear 
wall of the house includes a gable, the height of the walls of any such extension shall not exceed 
the height of the side walls of the house. (c) The height of the highest part of the roof of any 
such extension shall not exceed, in the case of a flat roofed extension, the height of the eaves 
or parapet, as may be appropriate, or, in any other case, shall not exceed the height of the 
highest part of the roof of the dwelling. 



 5. The construction or erection of any such extension to the rear of the house shall not reduce 
the area of private open space, reserved exclusively for the use of the occupants of the house, 
to the rear of the house to less than 25 square metres.  

6. (a) Any window proposed at ground level in any such extension shall not be less than 1 metre 
from the boundary it faces. 

(b) Any window proposed above ground level in any such extension shall not be less than 11 
metres from the boundary it faces. 

(c) Where the house is detached and the floor area of the extension above ground level 
exceeds 12 square metres, any window proposed at above ground level shall not be less than 
11 metres from the boundary it faces. 7. The roof of any extension shall not be used as a 
balcony or roof garden. 

Assessment  

I note the details and drawings submitted as part of the application. I inspected the site 
previously under D 297.24. 

The proposed alterations are considered ‘development’ in accordance with Section 3 (1) of the 
Planning and Development Act, 2000.   

The proposals include the following: 

Blocking up the north façade windows to create new gable wall on conservatory. 

Rear window of  conservatory to become sliding door.  

Side of Conservatory to be blocked up with double leaf block construction. 

Plaster finish external to match existing  

The existing conservatory is 13.6sqm. No extended floor area proposed.  

I have reviewed the Classes of Exemptions as provided in Schedule 2, Part 1 Exempted 
Development of the Planning and Development Regulations, 2001 as amended and Section 4 
(1) (H) of the Planning and Development Act 2000 as amended as follows: 

(h) development consisting of the carrying out of works for the maintenance, improvement or 
other alteration of any structure, being works which affect only the interior of the structure or 
which do not materially affect the external appearance of the structure so as to render the 
appearance inconsistent with the character of the structure or of neighbouring structures; 
 

The works proposed are being carried out to the façade of existing conservatory. The works 
proposed comprise a plaster finish and slate roof matching the main dwelling. As such the 
works proposed are not considered to materially affect the external appearance of the 
structure so as to render it inconsistent with the character of the structure or of neighbouring 
structures.  

 

I have reviewed the conditions of Pl. Ref 06/4726 and note condition no. 2 is as follows: 



The external finish and roof shall be consistent with that of the existing building. 

The submitted revisions to the conservatory will comply with this condition as the external 
finishes match the existing building.  

 

 

Figure 1 Existing dwelling and conservatory on site 

 

Figure 2 Existing dwelling with proposed works.  

 

Conclusion  

WHEREAS a question has arisen as to Whether the alterations proposed to the existing 
conservatory is development and is or is not exempted development: 

 



AND WHEREAS Cork County Council, in considering this referral, had regard particularly to – 
 
(a) Sections 1,2, 3, 4 and 6 of the Planning and Development Act, 2000, as amended 
(b) Condition no. 2 of Pl. Ref 06/4726 
 

The Planning Authority has concluded that: 

The proposed works to the existing conservatory is deemed development and is exempted 
development as the works proposed fall within the parameters of Section 4 (1) (H) of the 
Planning and Development Act 2000, as amended and complies with the conditions of Pl. Ref 
06/4726. 
 
 

 

 
 
 
Carol Dunne 
Executive Planner  
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